Ziemia do kwiatów, warzyw oraz krzewów

 

Podłoże do siewu i pikowania musi mieć odpowiednią strukturę i być stosunkowo lekkie. Charakteryzuje się odpowiednią przepuszczalnością, dzięki czemu kiełki młodej rośliny będą mieć odpowiednie warunki do wzrostu i rozwoju. Dobra ziemia do wysiewu to odpowiednia mieszanka torfu  z piaskiem wzbogacona o makro i mikroelementy.

  • Substrat warzywny  to odpowiednia mieszanka torfu, o odpowiednim odczynie pH

Dobre podłoże -  ziemia ma kluczowe znaczenie  przy wzroście roślin. Dobrze dobrana ziemia wraz z odpowiednim nazwozem zapewni obfite, zdrowe i wartościowe plony.

  • Ziemia do borówek. Borówka to krzew kwasolubny, aby roślna miała odpowiednie warunki do wzrostu odczyn glebowy powinien wynosić od 3,5 do 4,5 pH. Musi doskonale przepuszczać wodę aby system korzeniowy nie był narażony na gnicie i choroby.
  • Ziemia do pomidorów. Podłoże powinno mieć w sobie odpowiednią dawkę wapnia (jego niedobór może powodować suchą zgniliznę wierzchołków owoców). Odczyn gleby pod uprawę powinien wynosić od 5,5 do 6,5 pH. Podłożę pod pomidory nie powinno być zbyt kwaśne, ale bardzo bogate w próchnicę, która wspomaga wzrost zarówno korzeni, jak i  łodygi i części naziemnej.
  • Ziemia uniwersalna - jej zaletą jest zbilansowany skład. Jest to odpowiednia mieszanka torfu niskiego i wysokiego z piaskiem. Dobrze przepuszcza  powietrze i wodę.
  • Ziemia do iglaków. Najlepsze podłoże do iglaków jest ciężkie i urodzajne ale jednocześnie dobrze przepuszczalne. Ziemia nie może być zbyt kwaśna , jeśli jest zakwaszona to roślina nie może podbierać odpowiedniej dawki składników odżywczych  w tym magnezu co skutkuje brązowieniem igieł oraz ich opadaniem.

 

ziemia do warzyw żukovia

Kaszubskie Składy Handlowe ŻUKOVIA

ul. 3 Maja 9, 83-330 Żukowo, k. Gdańska, woj. Pomorskie

Tel. +48 733 883 669, +48 534 103 936